Kapustové výhody do zimnej pohody

Kapusta na prvý pohľad vyzerá ako veľmi jednoduchá zelenina zababušená do mnohých vrstiev listov. Čo však v sebe skrýva, čo všetko s tým dokáže a koľko má vlastne rokov, je dosť na to, aby sme ju rešpektovali v plnej miere.

Rôznofarebná listová kráska je rozšírená v mnohých častiach sveta, všade však pôsobí rovnako pozitívne a to hlavne so svojej kyslej nakladanej podobe. A nie je to žiadna novinka. Vedeli to už pred 2000 rokmi stavitelia Veľkého čínskeho múru, neskôr putujúce rímske légie, aj plaviaca sa posádka James Cooka. Všetci využívali jej blahodarné účinky na ľudské zdravie, aby tak mohli naplniť svoje ciele.

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Na čo všetko je kapusta dobrá?

na podporu imunity – vitamín C vo veľkej miere obsiahnutý hlavne v kyslej nakladanej kapuste má za úlohu ochranu organizmu po viacerých stránkach. A s kapustou sa mu to darí.

antioxidant – stará sa o nežiaduce voľné radikály spôsobujúce vznik rôznych ochorení, okrem iného aj rakoviny

na detoxikáciu pečene – prečisťuje a pomáha pečeni udržiavať sa v dobrej kondícii, čo je pre životne dôležitý orgán viac ako dôležité.

proti vredom, zápalom, Alzheimerovej chorobe, rakovine – zdravie sídli v črevách a pokiaľ sú tieto zdravé, nie je dôvod na paniku. Kapusta vďaka svojmu zloženiu priaznivo pôsobí na mikroflóru práve v črevách, čím sa spolupodieľa na ozdravení organizmu.

na cukrovku aj vysoký cholesterol – má nízky glykemický index, takže je vhodná aj pre diabetikov. Zároveň znižuje vysoký cholesterol, čím pomáha našim cievam neupchávať sa zbytočnosťami.

na peknú pokožku aj postavu – kapustová diéta dobyla svet a hoci je to opäť len jojo záležitosť, dokáže dokonale prečistiť organizmus. A to nielen v jej drastickej podobe, ale aj v rozumných dávkach, čo mu prospeje aj po estetickej stránke.

Aby ste sa pred zimou naladili zdravotne optimisticky, zásoby kyslej kapusty by vo vašom jedálničku nemali chýbať. Aj my ju zaraďujeme do obedného menu čoraz častejšie nielen vďaka jej aktuálnej sezónnosti.

tk