Sezóna tekvíc a tekvičiakov

Jeseň je čas dopĺňania vitamínov potrebných na prežitie nepriaznivého zimného obdobia plného nástrah číhajúcich na naše zdravie. Aby sme ho zvládli čo najpohodovejšie, je vhodné v rámci zdravej stravy vyberať si skutočné vitamínové bomby dopujúce organizmus tým, čo mu najviac chýba.

Dnes sme si zobrali na mušku krásavicu Hokkaidó, alebo tekvicu japonskú. A hoci oranžová nie je práve moja obľúbená farba, v chuťovom prevedení Hokaidó je bezkonkurenčná.

A čo všetko dokáže oranžová tekvicová kráska z krajiny vychádzajúceho slnka ponúknuť?

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Zdroj obrázku: Archív Trikostrav

Tekvicové výhody

V prvom rade nejde tak celkom o zázrak z Japonska, hoci práve Japonci si jej prospešné vlastnosti privlastnili natoľko, že obalamutili celý svet jej pôvodom. Tekvica Hokkaidó má totiž korene v Novom Anglicku.

K tomu všetkému má tekvica Hokkaidó aj dlhú výdrž, nejde už teda o žiadnu slečinku, ale o dokonale pestovanú dámu v rokoch. Nakoľko tekvice sa pestujú už vyše 5.000 rokov, na dlhovekosť si už akosi zvykli. A dokonca aj tie dnešné pri správnom skladovaní vydržia až do jari. Samozrejme, pokiaľ ich dovtedy vydržíte neskonzumovať.

Tekvica Hokkaidó je bohatá a obohacujúca o nasledovné výhody:

  • betakarotén pre jesennú slnečnú dovolenku
  • vitamíny pre krásu aj zdravie  – C, E, skupiny B, draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo
  • voda a vláknina na žalúdok a celý tráviaci trakt
  • zinkové semienka pre vlasy aj pokožku
  • vhodná pre diabetikov
  • pre štíhlu líniu aj detoxikáciu
  • proti infarktu

Tekvicové recepty

Oranžovú tekvičku je možné pripraviť na nekonečne veľa spôsobov. Polievka, hlavný chod, príloha, omáčka, na slano aj na sladko, to všetko v oranžovom vás dokáže zasýtiť počas celého dňa.

Nakoľko konzistenciou pripomína skôr hutnejší zemiak ako vodnatú tekvicu, práve v tom tkvie jej veľká prednosť – zasýti aj samotná.

Vaše lahodné tekvicové obedové menu môže vyzerať napríklad aj takto:

  • tekvica Hokkaidó pečená či grilovaná mňamka
  • tekvicová polievka z Hokkaidó
  • tekvicové pyré
  • Hokkaidó na spôsob sviečkovej
  • tekvicové rizoto
  • tekvicové lasagne
  • zapekané všeličo s tekvicou
  • tekvicové koláče a zákusky

A nedá sa zabudnúť ani na jej estetické vlastnosti, ktoré vám pomôžu skrášliť príbytok či záhradu v pravom v jesennom duchu tekvičiakov. Nakoľko jej šupka je tvrdá ako tvrdšia, čo je síce nevýhoda pri jej príprave, vyrezané príšerky z nej vydržia aj v chladnom počasí a sviečky ich tak ľahko neprepália. Hokkaidó je skrátka všestranne využiteľný plod do hrnca aj do záhrady.

A ako ju máte radi vy? Dajte nám vedieť, radi sa inšpirujeme.

tk

Súvisiace články: Tekvicové obedové menu