Správna chuť z grilu

Správna grilovačka sa bez vhodných dochucovadiel nezaobíde.  Pokiaľ už viete, čo budete grilovať a základné suroviny sú už reálne aspoň v podobe zoznamu na nákup, pripíšte si k nim aj nasledovné malé, zato dôležité prvky. Presne tie vám totiž pomôžu vyčariť nielen lahodnú vôňu, ale aj správnu chuť grilovanej dobroty.

slide3

O čo ide?

Základné grilovacie dochucovadlá

Z tohto základu vytvoríte nadstavbu pred aj po uložení na gril čohokoľvek. Vo vašej kuchyni by preto nielen počas letnej sezóny nemali chýbať:

  • bylinky a koreniny – najlepšie čerstvé, ale účel splnia aj sušené. Od bazalky, oregana, tymianu, cez biele, čierne, či zmesi korenia, ako aj aromatická zelenina ako cesnak a cibuľa. To všetko dodá grilovanej špecialite sú správnu chuť a arómu.
  • tuky a oleje – v marináde majú za úlohu pospájať chute ochucovadiel a umožniť im vsiaknuť do grilovanej suroviny (mäsa, syra, zeleniny). Zároveň zabránia prichyteniu na gril.
  • niečo kyslé – ocot, víno, citrónová či limetková šťava sa využijú v úvodnom marinovaní alebo v záverečnom dochutení grilovaného menu.

Ochucovadlá a dochucovadlá pred aj po grile

Zo spomenutých základných surovín je už len krok k zamiešaniu kariet a namiešaniu marinád a omáčok či nátierok vhodných na grilovanie. Kým v marináde sa suroviny vykúpu pred uložením na gril, a to čím dlhšie, tým lepšie, ostatné mixy použijeme na ich kozmetické úpravy po príchode z ražňa.

  • marináda – ľudovo pác, predstavuje zmes byliniek a korenín v oleji alebo sójovej omáčke, víne či pive. Jej úlohou je pripraviť základnú surovinu (teda mäso, syr či zeleninu) na grilovanie, podčiarknuť jej klady a zakryť nedostatky.
  • dip či dressing, pesto a pasta – tieto exoticky znejúce krátke a chytľavé detaily, sa nalepia nielen na ugrilované jedlá, ale aj na mlsné jazýčky. Podľa ich zloženia si budete namáčať či natierať mäsá, zeleninu, placky či čokoľvek iné. O čo vlastne ide?

–        dip – je omáčka s jogurtovým, smotanovým či majonézovým základom,      do ktorej sa jedlo namáča. Nezalieva sa ním, ako klasickou omáčkou.

–        dressing – obdobne ako dip aj dressing je omáčkového charakteru. Na grilované mäsá sa ideálne hodí napríklad dressing z dijonskej horčice.

–        pesto – talianska omáčka z bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov dnes už upravená aj na mnohé iné spôsoby, sa hodí nielen na pravé talianske cestoviny, ale aj na slovenskú grilovačku.

–        pasta – rozomleté semienka a bylinky v správnom zložení a pomere dokážu vytvoriť náter hodný koštovania vhodný aj na grilované špeciality či prílohy.

  • bylinkové maslo – jednoduché, zato efektné. Maslo zmiešané s bylinkami rôzneho druhu poslúži na grilovanú zeleninu, ryby či zemiaky v pahrebe.
  • omáčka – keď už zmáčame a namáčame, nedá nám zabudnúť na klasickú omáčku. Je o čosi redšia ako vyššie uvedené, menej aromatická, chuťovo ľahšia, a preto ňou môžeme zalievať a prelievať vo väčšom množstve. Ak máte radi redšiu konzistenciu menu a ste teda omáčkovým fanúšikom, na grilovačke by vám určite nemala chýbať.

Uvedené náležitosti vám pomôžu vykúzliť všetky záležitosti nevyhnutné na chutnú grilovačku. Tak do experimentovania priatelia.

tk