Strukoviny v školskej jedálni

Málo tukov a veľa vlákniny to je ideálna kombinácia, ktorú ponúkajú nenápadné strukoviny. Okrem množstva vitamínom a minerálov sú bohaté na rastlinné bielkoviny, ktoré dokážu zasýtiť už pri menších dávkach, pritom na dlhší čas. Pretavené do obedného menu v školskej jedálni je to ideálny energetický doping pre školopovinné deti.

Strukovinová prevencia na tanieri

Zodpovedné správanie voči zdraviu predstavuje pravidelnú starostlivosť a prevenciu aj formou zdravej stravy. Strukoviny sa radia medzi potraviny s vysokou výživovou hodnotou práve vďaka svojmu bohatému a vyváženému obsahu. Ich ďalšími prioritami je ich jednoduchá úprava, skvelá chuť a prijateľná cena.

Čo vlastne robí strukoviny takými zázračnými? Ideálna kombinácia – málo tukov a veľa vlákniny. To je formula, ktorá čistí a chráni zároveň. Zdravý chod potravy v tráviacom trakte je dôležitý nielen pre zažívanie samotné, ale aj pre všetky procesy s ním súvisiace. Takže fungovanie celého organizmu.

Aké strukoviny na detské školské menu?

sója – najväčší obsah bielkovín spomedzi všetkých strukovín v ideálnom pomere s esenciálnymi aminokyselinami, to všetko v  z nej robí kráľovnú medzi potravinami, často označovanú aj ako rastlinné mäso. Zrejme preto ju majú vegetariáni tak radi J a deti v období rastu ju tak potrebujú nielen v obednom menu v školskej jedálni.

fazuľa – strukovina so starovekou históriou sa už v minulosti využívala nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve v podobe čaju zo suchých strukov. A naši predkovia väčšinou vedeli, čo robia. Fazuľa rýchlo zasýti, čo je u školopovinných a rýchlo rastúcich detí dosť dôležité a v červenom prevedení obsahuje najľahšie stráviteľné bielkoviny.

hrach – predstavuje rovnako starú zásobáreň živín ako fazuľa. V zelených strukoch sa skrývajú látky na tvorbu svalovej hmoty, energie a zároveň pokojných nervov, čím je hrášok vhodný nielen pre deti vo vývoji, ale aj maminy J či športovcov.

cícer – alebo rímsky hrach je síce menej známy ako jeho zelený príbuzný, zato rovnako výživný ako iné strukoviny. Nakoľko z neho najmenej nafukuje, je vhodný pre detičky aj mamičky a navyše neobsahuje lepok, takže si na ňom môžu pochutiť aj celiatici. Vďaka vhodnému zloženiu je cícer vhodný pre ťažko fyzicky pracujúcich, teda aj pre školopovinné deti. V našom obednom menu pre školské jedálne ho nájdete pravidelne a vo viacerých verziách.

šošovica – sa pýši vysokým obsahom vitamínov skupiny B, vďaka čomu pomáha odbúrať stres, depresie aj únavu – symptómy nielen jarnej únavy, ale aj rastúceho dieťaťa v náročnom školskom prostredí. Šošovica na obedné menu v školskej jedálni či na večeru doma dokáže zatočiť s negatívnymi nepríjemnosťami.

 Strukovinové obedové menu v Trikostrave

  • Hráškový krém so šunkou
  • Hrachová polievka s pohánkou a zemiakmi
  • Cícerová polievka so zeleninou a zemiakmi
  • Fazuľová kyslá polievka so zemiakmi
  • Cícerovo-karfiolové karbonátky, pečené zemiaky, ostro-sladký dip
  • Tofu fašírka s kapustou a kukuricou, zázvorová omáčka, zemiaky
  • Tofu so špargľou, ryža
  • Tofu v hráškovom cestíčku, pečené zemiaky
  • Zeleninové rizoto so sójovými kockami, syrom a kečupom
  • Šošovicový prívarok s tofu kockami
  • Sójové kocky s hlivou ustricovou, cestovina
  • Pečený karbonátok s ovsenými vločkami, šošovicový prívarok
  • Hrachová kaša s krúpami, restované tofu

                                              tk